Logotip Museu

Coneix el Museu

Separador

El processament industrial de l'arròs comprén un recorregut per diferents màquines des que arriba del camp fins que s'emmagatzema en sacs per al seu consum. Aqueixes etapes són:


1) NETEJA: L'arròs arriba del camp al molí per a fer-lo apte per al consum. Des de la planta baixa es puja mitjançant un sistema de sénies fins al garbell de neteja, on l'arròs amb corfa es desprén de les impureses (terrossos, pedres i palla).

2) DESCORFAT: És el moment de llevar-li la corfa al gra en les descorfadores. El resultat és l'arròs integral que encara conserva la capa de segó o pericarpi.

3) BLANQUEJAT: Les blanquejadores retiren el segó i poleixen l'arròs fins a deixar-lo blanc. Alguns grans no resisteixen la fricció d'aquestes màquines i es parteixen, per la qual cosa cal separar-los del procés.

4) CLASSIFICACIÓ PER GRANDÀRIA: En el triarpalay se separen els grans sencers dels partits, que tindran eixida al mercat de subproductes. Els grans sencers passen pel garbell de classificació, un nou filtre que els separa per grandària.

5) MATISAT: Per a afegir lluentor als grans amb oli amb la finalitat de millorar el seu aspecte i afavorir la conservació, un pas que hui dia ja no es realitza.

6) ENSACAT: És l'últim pas i el que tanca tot el procés. En les ensacadores l'arròs s'introdueix en sacs i queda llest per a la seua comercialització. Hui dia, es correspon amb l'empaquetat, sempre en diferents formats i adaptat a les necessitats del mercat local, nacional i internacional.