Logotip Museu

Activitats


El Museu de l'Arròs organitza activitats per a tots els públics. Propostes culturals diverses i orientades a destacar la importància de l'arròs (i del seu entorn), en la nostra societat.

Hi ha dos tipus d'activitats:

1) Activitats dins del museu

Comprén aquelles activitats que es desenvolupen dins de l'espai didàctic/cultural del museu.

2) Activitats de portes a fora

Comprén aquelles activitats que es desenvolupen fora de l'espai del museu i que pretenen, fonamentalment, connectar amb l'entorn de cultiu de l'arròs.


1) ACTIVITATS DINS DEL MUSEU

 

1.1. VISITES GUIADES

Objectiu didàctic de l'activitat: Conéixer el tractament que se li donava antigament a l'arròs, quan una vegada segat en el camp, es traslladava fins al molí per a fer-lo apte per al consum humà. La visita guiada s'inicia amb la projecció d'un vídeo en l'espai didàctic de la planta baixa. Després, acompanyats d'un guia del museu, iniciem un recorregut per les màquines, repartides en les tres altures que té l'edifici, a més de la planta baixa i un altell.

DURACIÓ: 30 minuts

*Per a grups de més de 25 persones la dinàmica és diferent: es fan dos subgrups i mentre un realitza la visita al museu, l'altre assisteix a una xarrada interactiva amb personal del museu on es parla de l'Arròs de València, les seues varietats, el seu cultiu i la seua història.

DURACIÓ: 40 minuts

AMB RESERVA PRÈVIA.

ACTIVITAT GRATUÏTA.

IDIOMES: castellà, valencià i anglés (el grup pot portar el seu traductor).


1.2. SEMINARIS TÈCNICS D'ARRÒS

Objectiu didàctic de l'activitat: Conéixer l´origen, la història, les pràctiques de cultiu i les característiques de les varietats, segons les quals es classificaran en diferents tipus, és bàsic per a comprendre la importància local de l'arròs i alguns dels processos d'elaboració als quals és sotmés en la seua fase industrial.

CONTINGUT DEL SEMINARI:

- Introducció a la història del cultiu de l'arròs a València: un recorregut des del seu origen en temps dels àrabs, posant l'accent en els moments històrics més clau, fins al moment actual.

- Classificació dels tipus d'arròs en funció de la forma dels grans i del seu contingut d´amilosa, factors que influiran en el resultat gastronòmic final.

- Presentació i aproximació a les varietats emparades sota el segell de qualitat de la Denominació d'Origen Arròs de València: senia, bomba i albufera. Per a aprendre quines són les millors aplicacions en la cuina. Conéixer tècnicament aquests tipus d'arròs ens permetrà obtindre millors resultats en les nostres receptes.

- Anàlisi dels paràmetres de qualitat de l'arròs per reconéixer les diferents categories que podem trobar al mercat.

DURACIÓ: 75 minuts (No inclou la visita guiada al museu).

AMB RESERVA PRÈVIA.


1.3. CONCERTS

Descripció de l'activitat: L'àrea didàctica de la planta baixa, que permet un aforament de fins a 35 persones, és l'espai ideal per a presenciar concerts i actuacions en directe.

Objectiu didàctic: sempre conéixer, recuperar i mantindre la memòria col·lectiva. Un exemple ha sigut el concert íntim que va oferir el cantautor, natural de Xàtiva, Pep Gimeno "Botifarra", molt vinculat a la nostra tradició. Un homenatge al "Cant de Batre" i a altres cants de treball.

AFORAMENT MÀXIM: 35 persones

DURACIÓ: 75 minuts

ACTIVITAT GRATUÏTA

AMB RESERVA PRÈVIA


 2) ACTIVITATS DE PORTES A FORA

 

2.1. CURS D'INICIACIÓ AL RECONEIXEMENT I IDENTIFICACIÓ D'OCELLS DE L'ALBUFERA

Objectiu didàctic de l'activitat: Aprendre a reconéixer i identificar els ocells que conviuen amb l'arròs en el seu àmbit de cultiu: el Parc Natural de l'Albufera. Aquesta activitat també ens ajudarà a comprendre com tots dos, ecosistema i cultiu, es desenvolupen de forma integrada amb l'objectiu comú d'un desenvolupament sostenible.

L'activitat consta de dues parts repartides en un cap de setmana:

- DIVENDRES de VESPRADA: Sessió Teòrica en el Museu de l'Arròs

Introducció a l'observació d'ocells a càrrec d'un expert (com, quin equip, tècniques d'identificació, cants, etc.), combinat amb una introducció als ocells de l'arrossar de l'Albufera (quines espècies, identificació, quan i on observar-les, per què l'arrossar és important per a elles, etc.).

DURACIÓ: 90 minuts

- DISSABTE de MATÍ: Sessió Pràctica en L'Albufera

Un recorregut per l'arrossar del Parc Natural de l'Albufera per a observar a les espècies que hem aprés a identificar. El trajecte s'inicia en el Museu de l'Arròs fins al Port de Catarroja. Una vegada allí, el grup es trasllada amb barca fins a la reserva natural del Tancat de la Pipa on, de la mà d'experts, es desenvolupa l'activitat d'observació i reconeixement amb els mitjans tècnics necessaris.

DURACIÓ: 5 hores


2.2. TERTÚLIA "ARRÒS A LA FRESCA"

Objectiu didàctic de l'activitat: amb un caràcter espontani de tertúlia i conversa, tractar la vinculació que existeix entre el Museu de l'Arròs, el Barri del Cabanyal i la cultura popular valenciana a través de l'evolució de la "molineria" de l'arròs en els últims cent anys. Els assistents poden participar de manera activa en aquesta trobada que reuneix representants de diversos sectors i disciplines: escriptors i cronistes de El Cabanyal, constructors de maquinària per a molins i industrials arrossers. L'activitat es completa amb una degustació de vins i diversos tipus d'arrossos.

DURACIÓ: 2 hores

ACTIVITAT GRATUÏTA

AMB RESERVA PRÈVIA