Logotip Museu

Didàctica


- UN ESPAI MOLT SEGUR -


El Museu de l'Arròs de València continua oferint les seues activitats didàctiques gratuïtes durant el curs 2020-2021. 

Donada la situació actual, hem reajustat les activitats i materials perquè tots ens sentim el més segurs possible. Fins i tot, ens desplacem fins als centres escolars per a oferir allí el nostre programa didàctic.

En les instal·lacions del museu:

Disposem de gel hidroalcohòlic a la porta d'entrada (i el guia sempre té un pot damunt). Abans d'accedir al museu es procedeix a comprovar la temperatura de cada visitant i es disposa esprai desinfectant per a la sola de les sabates.

Durant el desenvolupament de les nostres activitats, usem diferents recursos materials que són desinfectats abans i després de cada activitat. A més, fem als xiquets partícips, posant en valor la seua responsabilitat i conscienciació davant tan delicada situació. 

Les activitats es desenvolupen amb grups de fins a 20 alumnes, amb l'obligació de portar sempre la mascareta. 

L'activitat "Arrossers per un Dia: de la marjal al molí", dirigida als alumnes de Primària, es desenvolupa, en un 75 per cent, a l'EXTERIOR DEL MUSEU

El nostre aforament, actualment, està REDUÏT Al 75 PER CENT per a complir la normativa sanitària de seguretat sent les dimensions de les sales les següents:

1) Planta Baixa - 74.45 m²

2) Altell - 15.63 m²

3) Planta Primera - 94.64 m²

4) Planta Segona - 83.41 m²

5) Planta Tercera - 63.53 m²

 


OFERTA DIDÀCTICA GRATUÏTA CURS 2020/2021


 

PRIMÀRIA

 ARROSSERS PER UN DIA: DE LA MARJAL AL MOLÍ

< MIRA AÇI EL VÍDEO DE L´ACTIVITAT >

 

SINOPSI: Durant hora i mitja, els xiquets i xiquetes visitaran el molí de Serra on es troba el museu, i es convertiran el llauradors i llauradores per a recrear junts el que es fa en la plantà i sega de l'arròs.

Actualment, aquesta activitat s'ha adaptat a la nova situació i es desenvolupa un 75 per cent del temps en l'exterior del museu i un 25 per cent a l'interior. També existeix la possibilitat de desplaçar l'activitat fins als col·legis. Fes clic ACÍ per a veure un video de com es desenvolupa l'activitat en els col·legis ;)


DINÀMICA DE L'ACTIVITAT, que es divideix en una part teòrica i una altra part pràctica, amb discursos adaptats a cada nivell curricular:

· 25% del temps a l'interior del museu:

1) Gimcana (*1), que consisteix a trobar una sèrie d'imatges amagades en l'espai de treball. Aquesta cerca han de fer-la gradualment, conforme van passant per les sales (en el cas de fer l'activitat en el mateix museu), i es posa en comú en el laboratori, ordenant, entre tots, les fotos que il·lustren el cicle de vida de l'arròs. També en aquest moment, es dona a conéixer el seu procés industrial.

(*1) Aquesta part és modificada quan es realitza en el propi col·legi. S'utilitzen materials audiovisuals per a mostrar el funcionament del molí i del laboratori.


· 75% del temps en l'EXTERIOR del museu:

2) Albufera i entorn de cultiu > Puzle gegant amb relleu: El món de l'arròs a València comprén unes dimensions històriques i mediambientals d'altíssima importància, ja que el seu cultiu mil·lenari ha implantat les formes de vida i les referències culturals en les quals la nostra societat afona les seues arrels. Per a aquest apartat es disposa, al carrer, un puzle gegant amb el qual expliquem la formació del llac a través dels anys i els diferents ecosistemes que es donen al Parc Natural de l'Albufera.

3) Història > Joc de l'Oca > tauler gegant (*2): es divideix als alumnes per equips de colors, on les fitxes del tauler són els xiquets representants de cadascun dels equips. Primer se'ls conta la història de l'arròs a València per a després, mitjançant preguntes que han de respondre treballant en equip, poden avançar caselles en l'oca i guanyar.

(*2) Aquesta part s'omet en el cas de visitar el museu. Sí que pot realitzar-se en l'espai del propi col·legi.

4) Arrossers de debò > Pràctica (*3): Simulació real de les labors de cultiu de l'arròs, explicant totes les etapes i fent-los intervindre amb les seues pròpies mans en els processos. En el VÍDEO es mostra molt bé el desenvolupament d'aquesta part.

(*3) La pràctica es modifica en cas que l'activitat es desplace al col·legi: el personal del museu porta llavors d'arròs perquè els alumnes les planten i puguen conéixer així el seu cicle de cultiu. Cada alumne ha d'aportar dos recipients xicotets de plàstic, preferiblement transparent (per exemple, un got), aigua i una cullera.


 

 

 

SECUNDÀRIA

 QUÈ ÉS UN MOLÍ D'ARRÒS? INVESTIGA!

< MIRA AÇI EL VIDEO DE L´ACTIVITAT >

 

SINOPSI: Durant hora i mitja, els/as alumnes/as es convertiran en investigadors dins del museu, per descobrir el procés que viu l'arròs des que es planta fins que arriba a la nostra taula.

DINÀMICA DE L'ACTIVITAT:

L'activitat està estructurada entorn d'un joc d'investigació dins de les instal·lacions del molí. Els alumnes han de dividir-se per equips de treball i han de disposar d'un dispositiu electrònic per cada grup per a escanejar tots els codis QR distribuïts per les diferents sales del museu.

Els codis QR carregaran pàgines d'informació relatives a tots els continguts teòrics de l'arròs que hem esmentat anteriorment, però amb discursos adaptats al nivell de cada cicle formatiu: l'Albufera com a entorn natural de cultiu, els processos d'elaboració en el molí i les aplicacions gastronòmiques de l'arròs.

Al final, tots els grups es reuneixen per a treballar conjuntament i ordenar correctament la informació. Entre tota la documentació recopilada s'haurà infiltrat informació errònia, que els alumnes també han de saber identificar i descartar.


 

 

PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

 ARROSSAR I ALBUFERA: EN MARXA A LA MARJAL!


A partir de Gener de 2021.

Recorregut didàctic per la marjal, l'entorn d'aiguamoll on creix l'arròs a València i situat dintre del marc del Parc Natural de l'Albufera. L'activitat inclou la visita a un tancat (antiga superfície de llac transformada en arrossar a principis del segle XX), perquè els alumnes puguen conéixer de prop els processos de cultiu d'un cereal de tradició mil·lenària, així com la seua influència sobre els diversos ecosistemes del parc i el seu enorme valor mediambiental i paisatgístic.

També aprofitarem per a conéixer El Palmar, un dels pobles més emblemàtics de la zona i amb gran vinculació a la cultura de l'arròs.

Aquesta activitat es realitzarà, de manera exclusiva, al parc natural, no inclou la visita al museu.


 Totes les activitats són específiques i estan adaptades al nivell curricular de cada curs de Primària, E.S.O. i Batxillerat.


INFORMA'T I RESERVA:

Telèfons: 96 208 40 75 / 685 286 800

Email: aymerich@arrozdevalencia.org

Pots descarregar ací baix el PDF amb la informació i compartir-la amb els teus companys de treball!


Didactica Foto 1
Didactica Foto 2
Didactica Foto 3
Didactica Foto 4
Didactica Foto 5