Logotip Museu

Didàctica


OFERTA DIDÀCTICA GRATUÏTA CURS 2022/2023


 

PRIMÀRIA

 ARROSSERS PER UN DIA: DE LA MARJAL AL MOLÍ

< MIRA AÇI EL VÍDEO DE L´ACTIVITAT >

 

 

SINOPSI: Durant hora i mitja, els xiquets i xiquetes visitaran el molí de Serra on es troba el museu, i es convertiran el llauradors i llauradores per a recrear junts el que es fa en la plantà i sega de l'arròs.

 

DINÀMICA DE L'ACTIVITAT, que es divideix en una part teòrica i una altra part pràctica, amb discursos adaptats a cada nivell curricular:

 

1) Gimcana, que consisteix a trobar una sèrie d'imatges amagades en l'espai de treball. Aquesta cerca han de fer-la gradualment, conforme van passant per les sales, i es posa en comú en el laboratori, ordenant, entre tots, les fotos que il·lustren el cicle de vida de l'arròs. També en aquest moment, es dona a conéixer el seu procés industrial.

2) Albufera i entorn de cultiu > Puzle gegant amb relleu i ocells: El món de l'arròs a València comprén unes dimensions històriques i mediambientals d'altíssima importància, ja que el seu cultiu mil·lenari ha implantat les formes de vida i les referències culturals en les quals la nostra societat afona les seues arrels. Per a aquest apartat, es disposa un puzle gegant amb el qual expliquem la formació del llac, fa milers d´anys, i els diferents ecosistemes que formen el Parc Natural de l'Albufera.

3) Història > Joc de l'Arròs > tauler gegant tipus L´Oca: es divideix als alumnes per equips de colors, on les fitxes del tauler són els xiquets representants de cadascun dels equips. Primer se'ls conta la història de l'arròs a València per a després llançar un dau gegant i començar a jugar. Mitjançant preguntes que han de respondre treballant en equip, poden avançar caselles en el tauler i guanyar.

4) Arrossers de debò > Pràctica: Simulació real de les labors de cultiu de l'arròs, explicant totes les etapes i fent-los intervindre amb les seues pròpies mans en els processos. En el VÍDEO es mostra molt bé el desenvolupament d'aquesta part.

 

Durant la fase més crítica de la COVID vam anar als col·legis a impartir la activitat. Fes clic ACÍ per a veure com va ser la nostra experiència en els col·legis ;) 

 

 

 

SECUNDÀRIA

INVESTIGA UN ANTIC MOLÍ D´ARRÒS!

< MIRA AÇI EL VIDEO DE L´ACTIVITAT >

 

 

SINOPSI: Durant hora i mitja, els/as alumnes/as es convertiran en investigadors dins del museu. El vell molí d´arròs amaga molts secrets. L´objectiu és descobrir el procés que viu l'arròs des que es planta fins que arriba a la nostra taula.

 

DINÀMICA DE L'ACTIVITAT:

L'activitat està estructurada entorn d'un joc d'investigació dins de les instal·lacions del molí. Els alumnes han de dividir-se per equips de treball i han de disposar d'un dispositiu electrònic per cada grup per a escanejar tots els codis QR distribuïts per les diferents sales del museu.

Els codis QR carregaran pàgines d'informació relatives a tots els continguts teòrics de l'arròs que hem esmentat anteriorment, però amb discursos adaptats al nivell de cada cicle formatiu: l'Albufera com a entorn natural de cultiu, els processos d'elaboració en el molí i les aplicacions gastronòmiques de l'arròs.

Al final, tots els grups es reuneixen per a treballar conjuntament i ordenar correctament la informació. Entre tota la documentació recopilada s'haurà infiltrat informació errònia, que els alumnes també han de saber identificar i descartar.


 

 

PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

 ARROSSAR I ALBUFERA: EN MARXA A LA MARJAL!


Només disponible a la primavera

 

Recorregut didàctic per la marjal, l'entorn d'aiguamoll on creix l'arròs a València i situat dintre del marc del Parc Natural de l'Albufera. L'activitat inclou la visita a un tancat (antiga superfície de llac transformada en arrossar a principis del segle XX), perquè els alumnes puguen conéixer de prop els processos de cultiu d'un cereal de tradició mil·lenària, així com la seua influència sobre els diversos ecosistemes del parc i el seu enorme valor mediambiental i paisatgístic.

Aquesta activitat es realitzarà, de manera exclusiva, al parc natural, no inclou la visita al museu.


 Totes les activitats són específiques i estan adaptades al nivell curricular

de cada curs de Primària, E.S.O. i Batxillerat.


INFORMA'T I RESERVA:

Telèfons: 96 208 40 75 / 672 226 188

Email: aymerich@arrozdevalencia.org

Pots descarregar ací baix el PDF amb la informació i compartir-la amb els teus companys de treball!


Didactica Foto 1
Didactica Foto 2
Didactica Foto 3
Didactica Foto 4
Didactica Foto 5